ОБРАЗОВАНИЕ

Цитати и изреки за образованието (1)

 • Образованието е најмоќното оружје со кое може да се промени светот. – Nelson Mandela
 • Надежта во образование е посилна од богатството на неписмените. – Demokrit
 • Човечкото суштество не може да ја достигне крајната цел (висина) сè додека е необразовано. – Horas Man
 • Знаењето е моќ. – Fransis Bejkon
 • Образованието не се состои од тоа колку сте запомниле или колку знаете. Туку, се состои од тоа да разликувате колку знаете, а колку не знаете. –Anatol Frans
 • Образованието е скапо, но незнаењето е уште поскапо. – Klaus Moser
 • Не постои ништо поважно од образованието. Тука вложувањето е најголемо. Нашата иднина зависи од квалитетното образование во денешницата. – Arnold Shvarceneger
 • Нема полоши луѓе од оние кои се спротивставуваат на просветителството и образованието на народот. Таквите, да можат, и сонцето би го згаснале. – Dositej Obradovic
 • Образование…тоа е она што ќе остане откако ќе го заборавите сето она што сте го научиле во училиште. – Albert Ajnshtanj
 • Образованието е златен клуч на слободата. – Dzordz Vashintong Karver
 • Немојте да ги ограничите децата само на она што вие го имате научено, затоа што денешните деца се родени во друго време. – Rabindranat Tagore
 • Учењето е како да веслате низводно, штом престанете, веднаш се врачате назад. – Lao Ce
 • Секој кој ќе престане да учи е стар, било да има 20 или 80 години. – Henri Ford
 • Вчера бев паметен. Затоа сакав да го сменам светот. Денес сум мудар. Затоа се менувам себеси.
 • Човечкото суштество не ја достигнува својата висина додека не е образувано. – Horas Man
 • Човекот кој никогаш не одел на училиште може да караде од товарен вагон, а човекот кој поседува универзитетска диплома може да ја украде целата пруга. – Teodor Ruzvelt
 • Никогаш ништо немам научено со зборување, туку со поставување прашања. – Lu Holc
 • Човекот кој не чита добри книги нема никаква предност над човекот кој воопшто не знае да чита. – Mark Tven
 • Инвестирањето во знаење ги плаќа најдобрите камати. – Bendzamin Frenklin
 • Формалното образование ќе ви овозможи нормален живот. Доживотното образование ќе ви донесе богатство. – Dzim Ron
 • Најголемата надеж на секоја земја лежи во примерното образование на младите. – Erazmo Roterdamski
 • Генијалецот без образование е како сребро во рудник. – Bendzamin Frenklin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: