ОБРАЗОВАНИЕ

Цитати и изреки за образованието (3)

 • Учењето не е производ на наставничкото предавање. Учењето е производ на активностите на оние кои учат. Džon Holt
 • Учењето трае до смрт и само тогаш прекинува …Да учиш значи да бидеш човек, а да се откажеш од учење значи да бидеш ѕвер. Xun Zi
 • Да се постави правилно прашање е половина знаење. Rodžer Bejkon
 • Колку повеќе знаеш, повеќе вредиш. Robert Fricoj
 • Убавата работа во врска со учењето е тоа што никој не може да ти го одземе. King
 • Основите на било кој предмет може да се научат во било кои години од животот. Džerom Bruner
 • Правото на образование значи поттик на способноста да се биде заинтересиран за нешто.
 • Паметта не е суд која треба да се исполни туку оган кој треба да се распламти. Plutarh
 • Или ќе чекориш напред во развој или ќе чекориш наназад во сигурност. Abraham Maslov
 • Која е разликата помеѓу училиштето и животот? В училиште добивате лекција, а потоа ви даваат тест. Во животот добивате тест кој ќе ве научи на лекција. Tom Bodet
 • Постои поголем злочин од палењето на книги. Еден од нив е нечитање. Josif Brodski
 • Да се биде премногу претпазлив е најголем ризик во однос на сите ризици. Džavaharlal Nehru
 • Самообразување, силно верувам, единствено образование кое постои. Ajzak Asimov
 • Не верувам во колеџ и универзитет. Верувам во библиотеките. Rej Bredberi
 • Научи ги правилата, прекрши ги правилата, смисли нови правила, прекрши ги и новите правила. Marvin Bel
 • Од наставникот може да добиеш помош, но многу од тоа ќе мораш да научиш без нив, сам во својата соба. Seuss
 • За креативност потребна е храброст. Anri Matis
 • Искуството е брутален учител, преку кое се учи брзо. Vilijem Nikolson
 • Лично, секогаш сум подготвен за учење, но не сакам некој да ме учи. Vinstona Čerčila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: