Professional associates - Стручни соработници

Постулатите на Марија Монтесори во однос на воспитанието

Марија Монтесори е значаен педагог која со својата работа дала значаен допринос во развојот на педагошките науки. Во оваа прилика нема да зборуваме опширно за нејзиното значење и дело, туку само ќе ги споменеме нејзините 19 постулати на кои треба да се темели воспитанието.

 • Децата учат од нивното опкружување.
 • Доколку детето често го навредуваме, тоа учи како да ги осудува другите.
 • Доколку детето често го фалиме тоа учи како да ги цени другите.
 • Доколку кон детето покажуваме непријателско однесување, тоа ќе научи како да се тепа.
 • Доколку сте искрени кон детето, тоа ќе научи што значи да се биде праведен.
 • Доколку детео често го исмејувате, тоа ќе стане срамежливо.
 • Доколку детето се чувствува сигурно, тоа ќе научи да им верува на луѓето.
 • Доколку на детето пречесто му велиме „срам да ти е“, тоа ќе научи секогаш да се чувствува виновно.
 • Доколку детето често го храбриме, тоа ќе има голема самодоверба.
 • Доколку на детето му овозможите поддршка, тоа ќе биде самоуверено.
 • Доколку детето живее во пријатно опкружување и чувствува дека на другите им е потребно, ќе научи како да љуби.
 • Никогаш немојте да зборувате лошо за детето, било тоа да е во негово присуство или негово отсуство.
 • Секогаш трудете се да го развиете доброто кај детето, на тој начин создавате да нема место за лошо во неговото срце.
 • Секогаш сослушајте го прашањето поставено од детето и одговорете на истото кога тоа ќе ви се обрати.
 • Почитувајте го детето и кога греши, тој е начинот како тоа да ја исправи направената грешка.
 • Секогаш бидете подготвени да понудите помош на дете на кое таа му е потребна и да се повлечете кога ќе почувствувате дека тоа во дадената ситуација се снаоѓа.
 • Помогнете му на детето рано да ги совлада работите. Тоа ќе го сторите на тој начин што ќе се погрижите светот кој го опкружува да биде исполнет со позитивност, мир и љубов.
 • Кон детето секогаш оденувајте се убаво. Покажете му како да стане најдобра личност.
 • Почитувајте го детето кое одмора набљудувајќи ги активностите на другите деца или доколку размислува за нешто што работело. Немојте да го вознемирувате терајќи го на некоја друга активност.
Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.