Category: Parents – Родители

Бонтон за родители

Како родители секогаш имајте на ум дека училиштето на вашето дете му е како втор дом. Тоа голем дел од денот поминува во него. Исто како што барате од него да ги почитува домашните правила на однесување, така од него побарајте да ги почитува и правилата на добро […]

Воспитни стилови практикувани од родителите

Денес сѐ се погласни мислењата и уверувањата дека денешниве родители за разлика од претходните генерации родители се многу потолерантни. Често може да се слушнат коментари во смисла „кога јас бев дете не ми беше сѐ допуштено да правам, имав многу помалку за разлика од она што имаат денешниве […]

Карактеристики на љубопитните деца

Љубопитноста е карактерна особина која се бележи кај сите луѓе, но истата не е подеднакво развиена кај сите. Што се однесува до љубопитните деца тие се многу дружељубиви, сакаат да пробаат сè и пројавуваат интерес за сè. Сакаат да слушнат за сè и да пробаат сè што ги […]

ПРЕПОРАКИ ЗА ПОУСПЕШНА КОМУНИКАЦИЈА МЕЃУ РОДИТЕЛОТ И ДЕТЕТО

    СЕ ПРЕПОРАЧУВА     НЕ СЕ ПРЕПОРАЧУВА   ПРИМЕРИ             Изберете соодветно време и место за разговор Не зборувајте за чувствителни теми пред други луѓе   Не зборувајте на место или во време кога може да  бидете прекинати   Не започнувајте […]