Ознака: Наставник

50 начини да се преиспиташ како наставник дали се движиш во вистинска насока

50 начини да се преиспиташ како наставник дали се движиш во вистинска насока

Зреењето и растењето на наставникот е процес, првенствено предизвик за самиот него, излегување од безбедната зона и справување со предизвиците да се биде добар во она што се работи. Доколку наставникот сака да биде ценет и успешен во она што работи: Треба да научи еден светски јазик и добро да се служи со истиот. Да … Continue reading 50 начини да се преиспиташ како наставник дали се движиш во вистинска насока

Advertisements
Зошто треба да бидат почитувани наставниците?!

Зошто треба да бидат почитувани наставниците?!

Доколку прашаме било кој наставник што не му се допаѓа во однос на неговата работа, сигурно ќе слушнеме голем број одговори во насока: мала плата, стресна работа, недоволна почит од стрна на учениците и нивните родители итн. Исто така од поголемиот број наставници покрај овие работи кои им пречат во нивната професија ќе слушнеме дека … Continue reading Зошто треба да бидат почитувани наставниците?!

Наставниците со алармантна стапка ја напуштаат професијата

Наставниците со алармантна стапка ја напуштаат професијата

             Напуштањето на наставничката професија не е нешто што се случува сега, оваа појава била евидентна отсекогаш. Но, последните години според Институтот за политика за учење од САД се проценува дека 8% од вкупниот број наставници во САД ја напуштаат наставничката професија секоја година.  (https://learningpolicyinstitute.org/sites/default/files/product-files/Teacher_Turnover_BRIEF.pdf)  Според истиот институт утврдено е … Continue reading Наставниците со алармантна стапка ја напуштаат професијата

Учебник или наставна програма – што реализира наставникот

Учебник или наставна програма – што реализира наставникот

Наставникот како реализатор на наставниот процес, во однос на учебниците може да има и одредени забелешки. Тие забелешки може да се однесуваат на погрешни информации дадени во учебникот; сиромашна содржина во однос на вежби, задачи и активности;  неадекватни дадени содржини преку кои е предвидено да се реализираат наставните цели; лош графички квалитет во однос на … Continue reading Учебник или наставна програма – што реализира наставникот