Tag: родители

КАРАКТЕРИСТИКИ НА СОВРЕМЕНИОТ НАСТАВНИК

Образованието и воспитанието на учениците е на прво место за наставниците. Современиот наставник секогаш се држи достоинствено и многу му е важен неговиот интегритет. Тој одлично го познава наставниот предмет кој го предава и се труди постојано да биде во чекор со новитетите во однос на неговиот предмет […]

КАКО СЕ СОЗДАВААТ НЕСПОСОБНИ УЧЕНИЦИ

Во овој текст се претставени неколку начини на однесување од страна на наставниците, а пред сè од страна на родителите кои ги применуваат во однос на учениците, односно нивните деца и на тој начин од нив создаваат непродуктивни ученици кои не се спремни да се грижат самите за […]

Бонтон за ученици

Ученикот треба да знае, односно треба да биде свесен дека училиштето е местото каде тој поминува голем дел од денот. Тој во него стекнува знаење кое ќе му користи во животот, но истовремено стекнува пријатели и шири познанства. Од тие причини ученикот во училиште треба да се чувствува […]

БОНТОН ЗА НАСТАВНИЦИ

Добриот наставник покрај тоа што знае на успешен начин да им пренесе знаење на учениците, тој преку своето однесување треба да им биде и пример како тие правилно да се однесуваат. Во своето работење како наставник воспоставете правила за добро однесување, но истите покрај тоа што ќе важат […]

Воспитни стилови практикувани од родителите

Денес сѐ се погласни мислењата и уверувањата дека денешниве родители за разлика од претходните генерации родители се многу потолерантни. Често може да се слушнат коментари во смисла „кога јас бев дете не ми беше сѐ допуштено да правам, имав многу помалку за разлика од она што имаат денешниве […]