Ознака: УЧЕНИЦИ

15 Совети кои ќе ви бидат од полза при оценувањето на вашите ученици

15 Совети кои ќе ви бидат од полза при оценувањето на вашите ученици

При оценувањето на учениците секогаш треба да се држите до пропишаните критериуми и стандардите кои се поврзани со целите од наставната програма која ја реализирате. Но, исто така треба да внимавате и на одредени фактори кои се поврзани со состојбата на учениците и опкружувањето во кое тие функционираат, а кои многу влијаат врз процсот на … Continue reading 15 Совети кои ќе ви бидат од полза при оценувањето на вашите ученици

Advertisements
Како да изготвите пригоден наставнички говор

Како да изготвите пригоден наставнички говор

Наставничката работа покрај реализацијата на воспитно-образовниот процес, од наставниците бара во дадени ситуации да се обратат кон јавноста со одреден пригоден говор. На изготвувањето говор преку кој наставникот ќе се обрати пред учениците, колегите или пак општо на јавноста не треба да се гледа како на нешто страшно и невозможно. Треба да се усвојат основните … Continue reading Како да изготвите пригоден наставнички говор

10 Карактеристики кои треба да го красат современиот и рационален наставник

10 Карактеристики кои треба да го красат современиот и рационален наставник

Не сака непродуктивни состаноци Не му е по волја кога директорот или пак училиштниот стручен соработник ќе свика состанок со одделенските или пак со предметните наставници, а она што е тема на разговор се однесува само на неколку наставници. Тој знае јавно да искоментира дека не требало да бидат поканети сите наставници бидејќи состанокот не … Continue reading 10 Карактеристики кои треба да го красат современиот и рационален наставник

Зошто треба да бидат почитувани наставниците?!

Зошто треба да бидат почитувани наставниците?!

Доколку прашаме било кој наставник што не му се допаѓа во однос на неговата работа, сигурно ќе слушнеме голем број одговори во насока: мала плата, стресна работа, недоволна почит од стрна на учениците и нивните родители итн. Исто така од поголемиот број наставници покрај овие работи кои им пречат во нивната професија ќе слушнеме дека … Continue reading Зошто треба да бидат почитувани наставниците?!